Grote zorgen bij Oosterhoutse dierenartsen: Ziekte van Weil geconstateerd bij honden

OOSTERHOUT – Gevaarlijk voor hond en mens. Na 32 jaar tijd zien dierenartsen Huib Broekhuizen (60) uit Oosterhout en Roy Vesterink (40) uit Waspik de ziekte van Weil opduiken in de dierenkliniek in Oosterhout.

Ze maken zich ernstig zorgen, omdat ze denken dat dit vaker gaat voorkomen. Reden: mensen laten minder vaak hun dieren vaccineren. ,,Mensen beseffen niet altijd dat niet inenten ook gevaarlijk is voor de algemene volksgezondheid. Er zijn ziektes die overdraagbaar zijn van dier op mens. De ziekte van Weil is daar een voorbeeld van”, aldus Broekhuizen.

Lees ook

Vesterink hielp tijdens zijn weekenddienst vorige maand een zieke labrador. Vesterink: ,,Deze jonge teef vertoonde onduidelijke symptomen. Ik kon niets achterhalen. Ze was loops en soms kunnen ze daar niet fit van zijn.”

Titreren 

Broekhuizen: ,,Enkele dagen later kwam de Oosterhoutse dame terug. Haar hond was zieker geworden. Inmiddels ook gelig. Een symptoom van leverproblemen. Ik vroeg of ze haar hond had laten vaccineren. Ze vertelde over titreren. Een techniek waarbij je kunt checken of inentingen werken. Wat de dame niet wist, is dat dit alleen geldt voor virussen. Ik vermoedde inmiddels dat het ging om de bacterie van de ziekte van Weil.”

Nier- en leverproblemen 

Laboratoriumonderzoek bevestigde de vermoedens. Op tijd waren de dierenartsen er bij en konden ze de hond redden. Inmiddels zijn de eigenaren naar de huisarts geweest om zichzelf te laten testen. Broekhuizen: ,,De ziekte van Weil kan ernstige nier- en leverproblemen opleveren. In het ergste geval ben je voor de rest van je leven nierpatiënt.”

Inslapen 

Bij nader inzien heeft Broekhuizen het een keer eerder meegemaakt. ,,Jaren geleden. De hond was zo ziek dat we deze lieten inslapen. Toen ik hoorde dat de eigenaresse een week later in het ziekenhuis lag heb ik haar arts opgebeld met mijn vermoedens van Weil. De arts had daar nog niet aan gedacht, maar het bleek te kloppen”, aldus Broekhuizen.

Mensen denken dat ze nooit aan de urine en bloed komen van hun hond, dat is een misvatting

Roy Vesterink, Dierenarts

Bloed en urine

Hoe de ziekte zich verspreidt? ,,Via bloed en urine. Nu denken mensen dat ze daar nooit aankomen. Maar vaak zitten er restjes urine in de vacht. Loopse teefjes zijn gevoeliger. Die likken zichzelf schoon waardoor er urine in de bek komt”, legt Vesterink uit. Broekhuizen: ,,En ja, mensen geven hun hond graag een kusje. Dit kan in dat geval gevaarlijk zijn.”

Waarschuwing 

Hoeveel schade de labrador eraan overhoudt in de toekomst moet nog blijken. Ook is nog niet duidelijk of de ziekte zich heeft verspreidt. Vesterink: ,,De eigenaresse in kwestie heeft affiches opgehangen in Oosterhout om mensen te waarschuwen. Vooralsnog hebben we geen nieuwe meldingen binnengekregen. We raden iedereen aan om extra alert te zijn.”

Mensen zien alle informatie online voor waar aan en trekken de deskundig­heid van dierenart­sen in twijfel

Roy Vesterink, Dierenarts

Levensgevaarlijk 

De dierenartsen snappen niet dat mensen hun dieren niet laten vaccineren. Vesterink: ,,Vervelend dat mensen verkeerde informatie online als waar aanzien en de deskundigheid van dierenartsen in twijfel trekken. Slechts de helft van de honden in Nederland is goed gevaccineerd. Met besmettelijke ziektes is dat gewoon levensgevaarlijk.”

1.000 euro 

Broekhuizen: ,,Ik heb nog nooit problemen gezien met vaccineren of bijwerkingen gehad. Als mensen zeggen dat de jaarlijkse vaccinaties duur zijn, dan moeten ze de rekening eens zien na een diagnose en behandeling van Weil. Dan ben je al snel rond de duizend euro kwijt.”